Vælg en side

Skolesøjle

Skolesøjlen er skabt af Cai Ulrich von Platen, der på sin egen måde, har fortolket og illustreret den danske folkeskole i den 10 meter høje søjle, der står ved hovedindgangen på Skærbæk Distriktskole i Sønderjylland.

Jernsøjlens opbygning

Den 10 meter høje jernsøjle er inddelt i tre sektioner, en for indskolingen, en for mellemtrinet og en for udskolingen. De tre sektioner, er yderligere inddelt i tre, fire og tre felter, et for hvert klassetrin i grundskolen. Hver felt er dekoreret med forskellige jern-strukturer, som repræsenterer det enkelte klassetrin.

 

Ud fra Cai Ulrichs prototype opmåles og udarbejdes prøver af hver sektion, så vi er sikre på, at strukturen på de enkelte felter bliver som ønsket.

Detaljemaling og pigen på toppen

De tre søjle-dele sendes til galvanisering og maling, hvorefter Cai Ulrich selv maler detaljer på figuren.

 

På toppen af skolesøjlen sidder en pige, og ånder ud efter 10år i grundskolen. Nu holder hun lige et lille hvil inden hun skal videre til det næste læringsforløb i livet. Denne topskulptur har vi, ikke haft noget med fremstillingen af, at gøre, andet en montering på søjlen.

Klar til afgang

Skolesøjlen læsses på lastbilen, og så er vi klar til afgang mod Skærbæk for at sætte skolesøjlen op. Søjlen samles ude ved skolen, hvor den skal stå. Efter samlingen af søjlen, bliver det sidste malearbejde og finish ordnet inden opsætning

Fundamentet til skolesøjlen

Skolesøjlen skal hejses op, og monteres på et beslag, bestående af otte gevindstænger, som skal støbes fast i jorden. For at sikre, at søjlen passer ned over beslaget, og at de otte stænger ikke flytter sig under støbning af fundamentet, påsættes en ring, der passer til bunden af søjlen, og som kan skrues af, inden den endelige montering af skolesøjlen.

Opsætning og indvielse

Opsætningen foregik med mange tilskuer. De mange skolebørn fik lov at overvære rejsning af den høje søjle, på en sikkerhedsmæssig forsvarlig afstand.

 

Søjlen bliv indviet den 14. september 2021.